V pasti neustálého přemýšlení

Taky se vám to stává? Mozek ne a ne vypnout. Většinou je to na základě toho, že máme z něčeho strach a usilovně se snažíme najít řešení. Usilovné přemýšlení, ale vede do pasti. I tady platí pravidlo – všeho moc škodí. Ať už se bojíte proto, že jste v minulosti selhali, nebo máte strach zkusit něco nového či do detailu přemýšlíte o jiném neúspěchu, pamatujte: každý neúspěch i příležitost je novým začátkem a místem, kde začít znovu. Že se něco nějak dříve stalo nebo nestalo? To neznamená, že výsledek musí být vždy negativní. Tady je pár tipů, jak se z toho nezbláznit.

Nevyžívejte se v „psaní scénářů“

Jak už jsme si vysvětlili, mozek se snaží předvídat, a tak nám vytváří různé scénáře, jak co může dopadnout. Faktem je, že tímto způsobem se dříve vystresujete, než dostanete do klidu. Proto je důležité s tím přestat a žít více tím, co je. Nejsme schopni předvídat naši budoucnost, a proto nemá smysl zasévat další myšlenky strachu ohledně toho, jak co dopadne. Smiřte se s tím, že to nevíte. Většina vašich strachů se nikdy nevyplní.

Uvědomte si, že nemůžete mít kontrolu nad vším

Jsem také typ člověka, který má rád věci pod kontrolou, ale brzy jsem zjistila, že přemýšlet o jedné (často malé) věci celé dny není rozhodně efektivní. Obírá mě to o čas a o dobrou náladu. Proč to děláme, to je velmi prosté. Snažíme se nechybovat, vyhnout se životním prohrám a hlavně v ničem raději neriskovat.

Ti, co jsou v životě více opatrní, vědí, o čem mluvím. Mít něco pojištěné ze všech stran se zdá být jako dobrá taktika, ale když to děláte u dvaceti věcí najednou, zjistíte, že nežijete, ale že se stále jen strachujete.

Každý, kdo vás někdy inspiroval nebo jehož život obdivujete, mnohokrát selhal a chyboval, než došel tam, kde je dnes. Tito lidé se naučili vnímat i negativní věci jako cennou zpětnou vazbu, která jim na jejich cestě pomáhala. Snažit se o kontrolu všeho jednoduše nefunguje, protože nejsme schopni předvídat všechny možné scénáře.

Řekněte STOP v situacích, kdy víte, že nemáte jasnou mysl

Sama o sobě vím, že když jsem hladová nebo unavená, nemyslím v mnoha věcech jasně. Mysl je každodenně ovlivňována i mnoha fyziologickými aspekty, o kterých často nemáme ani tušení. Pokud se mě v posteli před spaním zmocní pocit, že musím o něčem usilovně přemýšlet, řeknu svému mozku: Ne ne, nebudeme nad tím teď přemýšlet, je čas jít spát. A začnu danou věc řešit například druhý den po snídani, kdy jsem už v lepší kondici. Najednou tak zjistíte, že o věcech uvažujete jinak.

Cvičte, choďte ven

Může se to znát jako klišé, ale pokud se chcete zbavit přetížení mysli, začněte více aktivovat vaše tělo. Najděte si pohyb, který vás bude motivovat v soustředění se na to, co právě děláte. Osobně mi dělá dobře i obyčejná svižná procházka se psem. Cíleně při ní vnímám řeku, květiny a stromy, které mě obklopují. Když si občas vzpomenu i na to, že u toho taky dýchám, je to jedině dobře.

Nespadněte do pasti strachů

Než jsem se naučila se svou hlavou trochu zacházet, mnohokrát jsem se ztratila v nejasných obavách ohledně situací v mém životě. Moje mysl divoce vytvářela katastrofické scénáře, co se může stát, když něco udělám nebo neudělám. Naučila jsem se sama sebe ptát: Co nejhoršího se může stát? Velmi často člověk zjistí, že to, o čem tak usilovně přemýšlí, není ani realisticky pravděpodobné. Poděkujte svému mozku za upozornění a jděte dál.

Vytvořte si lepší prostředí

Prostředí, kde žijete a každý den fungujete, hraje velmi důležitou roli. Proto je zapotřebí zvážit, jakými lidmi se obklopujete.

  • Jsou to lidé, kteří mají také tendenci přemýšlet přes míru nebo vytvářet katastrofické scénáře?
  • Jsou ve vašem prostředí jiné zdroje, které by vás mohly v tomto návyku podporovat?

Také přemýšlejte o tom, kteří lidé nebo jaké zdroje mají právě opačný efekt. Kde se cítíte podporovaní žít více přítomností.

Teď jsem…

Tím, že se naučíte více prožívat přítomnost, zabráníte vaší hlavě stále bloudit v minulosti nebo v budoucnosti. Zpomalte, uvědomujte si plně, co právě teď děláte. Pohybujte se pomaleji, mluvte pomaleji a snažte se například vnímat každé sousto jídla, které sníte. Zpřítomnit se můžete už jen tím, že si řeknete: Teď si čistím zuby, teď jdu lesem a sleduji cestu, právě teď jím nebo se sprchuji. Často například zjistíte, že nejste myšlenkami ve sprše, ale na obchodním jednání, které máte dávno za sebou.

Vyzkoušejte na sobě

Mysl vás nejspíš bude čas od času odvádět pryč.

  • Pokud se vám to stane, zkuste říci STOP a znovu se vraťte zpět.
  • Soustřeďte se 1-2 minuty na to, co právě děláte. Časem se vám to bude dařit čím dál lépe.
  • Snažte se při tom využívat všechny vaše smysly. Přivoňte si, ochutnejte, prohlédněte si nebo se dotkněte a vše si plně uvědomujte a prociťte.

Právě techniky mindfulness pomohly již tisícům lidí od bloudění v myšlenkách nebo dokonce od úzkostí či depresí.

Pokud už jste vyzkoušeli všechno a stále to nejde, možná jen potřebujete trochu odstup. Přijďte si o tom se mnou popovídat v rámci ukázkového sezení.